Свет

Генот за долговечност е пронајден!

Во Амстердам истражувачите во Универзитетскиот медицински центар откриле ретка генетска варијација која во голема мера ги намалува шансите за развој на Алцхајмерова болест и уште две форми на деменција.

Покрај тоа можно е овој ген да ги зголемува шансите за долг живот.

Научниците очекуваат дека откривањето на овој ген одговорен за регулирање на системот за чистење на мозокот ќе ги доведе до чекор поблизу до лекот за Алцхајмеровата болест.

Според информациите објавени во една статија во научното списание Acta Neuropathologica, ова исклучително важно откритие носи нови можности во развојот на лекот за Алцхајмеровата болест, но и други форми на деменција што не можат да се лекуваат во моментот, објави холандската телевизија НОС.

Хене Холсте е позната по нејзиното генетско истражување кај луѓе постари од 100 години, кои играа важна улога во ова откритие.

Истражувањето спроведено од клиничкиот генетичар Хене Холсте во Универзитетскиот медицински центар (УМЦ) во Амстердам е спроведено преку 16 различни популациони групи во 60 истражувачки институти во Ерваропа и Северна и Јужна Америка.

Во една од претходните истражувања, генетската варијанта на РС 72824905 била поврзана со заштитата на Алцхајмеровата болест, но бидејќи овој ген е исклучително редок – само еден од сто особи го имаат овој ген со европски предци – 53.000 луѓе од Европа и Северна Америка , што го зголеми бројот на луѓе со овој геном кои учествуваа во студијата.

Научниците се надеваа дека новооткриениот ген имал заштитна улога во развојот на Паркинсонова болест, мултиплекс склероза и амиотрофична латерална склероза (ALS), но тоа не е случај.
Улогата на генот РС 72824905 исто така е поврзана за подолг живот.

Резултатите од студијата се спектакуларни: луѓето со родот R 72824905 имаат половина шанса да страдаат од Алцхајмерова болест, фронтотемпорална деменција и деменција со Левиевите тела (DLT). Влијанието на овој ген врз развојот на васкуларната деменција не е вклучено во ова истражување.
Луѓето со овој геном постари од 90 години, чии податоци се анализираат, живеат во просек подолго од една година, но бидејќи анализираната група е релативно мала, не е можно да се исклучи случајноста.Сепак, единствена група на луѓе на возраст над 100 години, од истото истражување, два пати почесто го имаат овој ген. Еден од носителите на ген, здрава жена од 104 години, покрај новооткриениот ген, носи и два гени кои кај други пациенти предизвикуваат екстремно брзо производство на штетни протеини во мозочните клетки.
Тагови
Прикажи повеќе

Слични вести

Close