Здравје

Јадете како што сакате секој ден и можете да бидете поздрави!

Ако сте подготвени да започнете диета која работи според системот за да јадете што сакате – јадете како што сакате секој ден и можете да бидете поздрави. Три чекори можат да ви помогнат во тоа.

Јадете кога сте гладни

Сите сме родени со вграден систем на сигнали што не само што може да ви каже кога да јадете, туку и што и колку. Затоа се советува: јадете како што сакате секој ден и можете да бидете поздрави. Ако одлучите да следите одредена диета и да ги игнорирате сигналите, системот се исклучува, затоа што слушаме други луѓе што, како и колку треба да јадеме.

Треба да го вратите вашиот систем во функција што е можно поскоро со тоа што ќе почнете да се слушате повторно, како што правевте пред да се појават грижи за телесната тежина. Пред да започнете со јадење, истражете дали чувствувате глад. Симптомите вклучуваат стомак кој „протестира“, чувство на празнина, па дури и почеток на размислување за храна кога сте биле фокусирани на она што го правите момент пред тоа. Кога ќе ги почувствувате овие симптоми, јадете како што сакате секој ден и можете да бидете поздрави, но и послаби.

Јадете што сакате.

Ако не го сторите тоа, веројатно ќе посакате храна, а кога ќе почнете да јадете што сакате, можеби сакате само побогати опции. Сепак, таквата храна треба да биде вклучена во целиот оброк. На пример, за време на ручекот, кој не сака салата со горгонзола и сланина измешана со зелена салата и друг зеленчук? Јадете како што сакате секој ден и можете да бидете поздрави, иако можеби не ви изгледа така.

Обидете се да го завршите оброкот уживајќи во омилениот сладолед, пред да го земете само за време на ручекот, затоа што тогаш може да изгледа како да сте погладни отколку што сте. Секако, јадете како што сакате секој ден, дури и ако тоа секогаш значи сладолед, слушајте го вашето тело и во тој случај можете да бидете поздрави, наместо да следите ригорозна диета.

Јадете додека не ви е доволно.

Ова може да биде пострашно отколку да размислите што да јадете. Ако застанете пред да земете доволно, можеби ќе сакате повеќе храна, бидејќи тоа е друг вид лишување. Ако сте навикнати да јадете додека сте пријатно сити, размислете колку е тоа во таканаречената скала на глад. Јадете како што сакате секој ден и ќе видите дека ќе уживате во тоа, за да бидете поздрави.

Исто така, разберете дека сите се прејадуваат од време на време, но никој не сака да ја навикне. Едноставно, храната е едно од најголемите задоволства во животот, и е добар лек. Имате поддршка да уживате во секој залак од вашата омилена храна без да се грижите за калориите, бидејќи кога уживате во оброците без да чувствувате вина, можете да видите дека дури и не го сакате онолку колку што мислевте дека сакате. Затоа треба да јадете како што сакате секој ден, а потоа да бидете поздрави, што е најважно.

Прикажи повеќе

Слични вести

Можеби ќе те интересира

Close
Close